Flamenco Jondo

Alvaro Antona Villar

“LA musica es respeto”

1977 Madrid doğumlu Alvaro Antona, 14 yaşında Flamenko gitarı çalmaya başlar. İspanya’nın önemli üniversitelerinden biri olan Cumplutense’de Arap Dili ve Edebiyatı’nı okumaya başlayınca köklü bir Arap-Endülüs geçmişi olan flamenkoya hayranlığı daha da artar. Alvaro Antona flamenkoyu müziğiyle, dansıyla, duruşu ve ruhuyla o yıllardan beri hep bir bütün olarak görür. Bu seçtiği bir yaşam biçimidir onun için. Bazen ağıttır, bazen “alegria” dır; bazen de gitarda parmakların, yerde ayaklarının başka bir canlıya dönüştüğü andır bu yaşam biçimi..

Profesyonel müzik hayatı Madrid’in “Flamenko tapınağı” olan Amor de Dios ve Madrid Conservatorium of Music – Fundiction Casa Patas’ta dans ve sahne flamenkosu üzerine dersler alıp sahnede önemli dansçı ve müzisyenlere eşlik ederek başlar. Flamenko müziğinin büyük bir sabır isteyen zor tekniği ve ruhunu almaya kararlıdır. Müzik kariyerini İspanya’nın önemli Flamenko sanatçıları ve gruplarıyla sürdürürken 2008 yılında Flamenko’nun Sevilla’daki dünyaca ünlü merkezi Cristina Heeren Foundation of Flamenco Arts’ta burslu olarak iki sene sanatını geliştirir ve burada gitar dersleri verir. Nino de Pura, Paco Cortes, Pedro Sierra ve Jose Luis Postigo gibi önemli sanatçılardan dersler alır, onlarla aynı sahneyi paylaşır. Birçok Flamenko festivalinde, Pena Flamenca denilen flamenko’nun üretildiği geliştiği yerlerde, Flamenko yarışmalarında profesyonel gitarist olarak sahne alır.

Endülüs’teki pişme yıllarından sonra sanatçı, sevdalısı olduğu Flamenko kültürünün daha fazla yayılması ve başka müzik kültürleriyle kaynaşabilmesi için Londra’ya gider. Londra’nın birçok önemli jazz salon ve barlarında solo performans verir, önemli gruplarla sahne alır. Sitarın günümüzdeki önemli isimlerinden biri olan Anoushka Shankar ile İspanya’da ve Almanya’da festivallere katılır. 2011 yılında Mısır’da sahnelediği Flamenko kültürünün Arap kültürüyle güçlü ilişkisini gösteren İspanya Büyükelçiliği destekli kişisel projesi büyük ilgi görür.

Alvaro, Mısır’dan Madrid’e döndüğünde Flamenko ile farklı kültür ve coğrafyalarda yolculuğunun devam edeceğini daha açık bir şekilde görür ve İstanbul’a gelir. Bir uzvuymuş gibi gördüğü gitarıyla Kazım Giritli’nin karşısına oturur bir kış günü. Kazım ud çalar, o gitar. Tıpkı ud ve gitar gibi; kısa sürede baba-oğul, ağabey-kardeş olurlar. Boğazdan yüzmeye başlarlar, Endülüs kıyılarına varırlar. Böylece Kaknüs Ensemble tohumları atılmış olur.

Websitesi için : http://www.alvaroantona-flamenco.com/espanol.html

 

Çiğdem Taban

 

Flamenko dans eğitimine 2008 yılında Pera Güzel Sanatlar’da başladı. Pera Flamenko Topluluğu ile birlikte CRR, İtü MK Amfisi gibi İstanbul’un önemli konser salonlarında sahne aldı. 2012’de Pera Güzel Sanatlar’dan mezun olmasının ardından teknik ve teorik eğitimine Türkiye ve İspanya’da önemli isimler ile devam etti. Bu isimler arasında İsabel Bayon, Manolo Marin, La Lupi, İrene la Sentio, Maripaz Lucena, Concha Jareno, Sara Nieto ve David Perez gibi sanatçılar bulunmaktadır. 

2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde Flamenko dans dersleri vermeye başladı. 2015-2016 döneminde de, İstanbul’daki tanınmış dans okulu Atölye Dans ve Sarıyer Belediyesi bünyesinde ders verdi. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde yaptığı Flamenko dans gösterilerinin yanı sıra, 2016 yılında El Viento ft Doruk Okuyucu projesi ile İstanbul’un gözde mekanlarından MASK’ta sahne aldı. Nisan 2017’de Doruk Okuyucu Ensemble feat Çiğdem Taban projesi ile Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’nde sahne aldı. Taban, Teknik ve teorik eğitimini İspanya’da aldığı dersler ile sürdürmekte, Atölyedans bünyesinde flamenko dans dersleri vermeye devam etmektedir. 

 

Eşref Berk Türkoğlu

 

2004 yılında, lisede 2. sınıf eğitimimi sürdürürken kendi çabalarımla ney sazıyla tanıştım. Lisans eğitimime başlayana kadar merhum neyzen Sencer Derya’nın talebelerinden Veysel Varcan ile ney eğitimimi sürdürdüm. 2005 yılında, ÖSS sonucuna göre Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde okumaya hak kazanmış olmama rağmen, Türk Müziği alanında eğitimime devam etme kararı ile lisans mezuniyetime sahip olduğum eğitim kurumunun mülakatlarına girip başarılı oldum. Lisans eğitimim süresince, Türk Müziği alanında pek çok önemli isimden öğrenim görme fırsatı buldum. Ney icrasıyla ilgili Neyzen Süleyman Erguner, Ali Tan ve Ali Tüfek.i ile farklı zamanlarda, lisans eğitimi bünyesinde derslere devam ettim. 2009-2010 döneminde Neyzen Niyazı Sayın’ın uzmanlık sınıfı derslerine katıldım. 2015 yılında pedagojik formasyon eğitimim devam ederken kamu personeli seçme sınavına girdim ve 2016 yılının Şubat ayında Millî Eğitim Bakanlığı hizmetine, müzik öğretmeni olarak atandım. Aday öğretmen yetiştirme sürecini Büyükada Halk Eğitimi Merkezi’nde tamamladım. Günümüzde, Kocaeli Körfez Çelik Sanayi Ortaokulu'nda müzik öğretmenliği ve İstanbul Adalar Halk Eğitimi Merkezi'nde ney usta öğreticiliği görevlerime devam etmekteyim.